Posted on

Wat zijn de betaalmethoden

Hoe veranderden het geld en de betaalmethoden? Waarom stierven de controles? Wie heeft de eerste betaalkaart uitgegeven? Het is een vrij lang verhaal dat nog steeds wordt geschreven.

Contant geld, of hoe het begon

Contant geld hoeft niemand te worden getoond. Deze betaalmethode voor vele jaren aanwezigheid heeft wortel geschoten in ons bewustzijn en is een natuurlijke vorm van betaling geworden voor mensen over de hele wereld. Het concept van geld is echter geëvolueerd en evolueert voortdurend.

Eens was de betaling zout, dukaten gemaakt van edele metalen of puur goud. De eerste bankbiljetten waren bankdeposito’s uitgegeven door instellingen waarin de koper van papieren geld in de vorm van munten deponeerde. Toen de eigenaar van het bankbiljet het aan de emittent gaf, was hij verplicht om hem het juiste aantal munten of ingelegd goud te betalen.

Alles wijst erop dat de eerste bankbiljetten verscheen in China in de negende eeuw. Eeuw na Christus, en al in de dertiende eeuw. Zij gebruikten ook de Mongolen. Informatie over het bestaan ​​van papiergeld bracht Marco Polo naar Europa. Er werd besloten dat bankbiljetten comfortabeler zijn dan zilveren en gouden munten, en in de 17e eeuw begon het papiergeld het Oude Continent over te nemen.

Controles met en zonder dekking

Na contanten was een deel van de wereld verstikt van cheques. De afdrukken waren met de hand geschreven en haalden de volgende noten uit het blok. Betalen met een cheque was handig, omdat we aansprakelijkheden konden betalen die voortvloeiden uit de koopcontracten, zelfs als we niet genoeg geld bij ons hadden. De persoon die de cheque overhandigde moest met hem naar de bank om het uit te voeren. Na verificatie van het document heeft de instelling het geld aan toonder betaald (of niet).

Cheques zijn geaccepteerd, onder anderen in de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk, maar ze hebben Polen bijna volledig omzeild. Hoewel onze wet op cheques van 1936 (laatstelijk gewijzigd in 2006) vormt de wettelijke basis voor de bediening, controle kwam het echter nooit in algemeen gebruik, en de resterende niche tender. Na de systeemwijzigingen die plaatsvonden in ons land, sprongen we van het geld naar plastic geld of kaarten.

De grote meerderheid van de Poolse banken heeft al besloten geen cheques voor facturen uit te geven. De reden was het gemak van het maken van vervalsingen.

Betaling, debet en creditcards betaalmethoden

Creditcards, of bankkrediet gebruikt te worden genoemd, maar ik  betaalmethoden heb niet echt alle types van dien aard, dat niet noodzakelijkerwijs ons in staat stellen om te winkelen “op Krech”.

Aan het begin van de 20e eeuw werden de eerste betaalkaarten uitgegeven door grote winkelketens en benzinestations in de Verenigde Staten. Ze lieten de inzameling van goederen of goederen die werden gefinancierd op de lening van de klant. De eerste betaalkaarten werden geïntroduceerd door Wester Union in 1914 en in 1950 begon Diners Club met het uitgeven van kaarten voor niet-contante betalingen in hotels en restaurants. Aan het einde van elke maand moest de houder van een dergelijke kaart de resulterende schuld vereffenen.

Pas acht jaar later gaf Bank of America de eerste creditcard uit die op vergelijkbare voorwaarden werkte als nu.

In Polen verschenen betaalkaarten eind jaren zestig en werden uitgegeven door buitenlandse banken. Het gebruik ervan in het land was moeilijk, omdat er maar weinig plaatsen waren die deze manier van betalen van de contributie toestonden. Bank Pekao S.A. begon pas in de jaren 80 de eerste betaalkaarten uit te geven. Op dat moment verschenen de eerste geldautomaten in Polen.

Tijdens de ontwikkeling van de betaalkaarten niet alleen de manier veranderd waarop clearing en settlement die voortvloeien uit hun verplichtingen gebruik, maar ook technologieën die deze vorm van betaling af te handelen. Het tijdperk van de pincodes heeft de magneetstripkaarten en verificatie gevolgd met een handtekening. Momenteel hebben de kaarten die we gebruiken naast de magneetstrip ook een chip en vaak een antenne waarmee contactloos kan worden betaald.

Vergelijkbare en betaalde, d.w.z. contactloze betalingen

Deze relatief nieuwe betaalmethode wordt al heel snel populair en universeel bindend. In eerste instantie zijn contactloze betalingen populair geworden via betaalkaarten die zijn uitgerust met een draadloze module. Nu is de oplossing ook aanwezig in smartphones betaalmethoden, die na eerdere configuratie en vervanging van de simkaart contactloos betalen voor aankopen toestaan.

Piotr Grabiec heeft onlangs geschreven over de NFC Pass-service, waarmee je contactloos kunt betalen met je mobiele telefoon. De service werkt op basis van Orange-, mBank- en MasterCard-oplossingen. Dit trio heeft een service voorbereid die de klassieke betaalmethode volledig kan vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *